Nieuws

Tweede Kamer vóór verbod private equity en aanscherping winstregels in de zorg

Gepubliceerd op 23 sep. 2024

Onze mensen

I Stock 1182490048

Op 10 september jl. stemde de Tweede Kamer vóór een drietal moties:

1. een verbod op private equity;

2. nadere regels voor winstuitkering extramurale zorgaanbieders;

3. een verbod op winstuitkering voor onderaannemers.

Verbod op private equity

Een Kamermeerderheid heeft zich wederom uitgesproken voor een verbod op private equity in de zorg. Volgens de motie van de SP vormen puur op winst gerichte investeerders een groot risico voor de zorg. Al meerdere keren heeft de Kamer opgeroepen om private equity in de zorg een halt toe te roepen. Met de motie wordt de regering verzocht een verbod in te stellen.

Opvallend is dat ook de PVV vóór de motie heeft gestemd. Minister Agema liet eerder aan de Kamer weten net als haar voorganger Conny Helder geen voorstander te zijn van een verbod, wel van (extra) voorwaarden om winst uit te keren (zie blog).

Ook vorige week benadrukte Agema in het debat over de wet gegevensverwerking dat zij af wil van “sprinkhanen en graaiers” in de zorg, maar niet van alle private equity. Zij wil dit doen via de Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz) en het aanscherpen van de zorgspecifieke fusietoets. Agema benadrukte dat “deugende investeerders” hard nodig zijn en niet alles met publiek geld kan worden gefinancierd (zie verslag).

Voorwaarden aan winstuitkering

De Kamer wil nadere regels opleggen aan extramurale zorgaanbieders die bij AMvB noodzakelijkerwijs worden uitgezonderd van het verbod op een winstoogmerk, om winst te mogen uitkeren. Dit met als doel om (excessieve) winstuitkering aan investeerders in de zorg tegen te gaan en geld bedoeld voor de zorg te behouden voor de zorg. De Kamer verzoekt het kabinet dit prioriteit te geven en de Wibz zo snel als mogelijk maar uiterlijk januari 2025 aan de Kamer te sturen. Al eerder liet Agema weten voorstander te zijn van (extra) voorwaarden voor winstuitkering (zie blog hierboven).

Winstuitkeringsverbod voor onderaannemers

De Kamer wil onderaannemers onder het winstverbod laten vallen als de hoofdaannemer zelf onderhevig is aan het winstverbod van art. 5 WTZi, als onderdeel van de Wibz. Met dit voorstel wordt afgeweken van hetgeen in de toelichting op het ter internetconsultatie voorgelegde wetsvoorstel is vermeld, namelijk dat er op dat moment niet genoeg gegevens bekend waren om te concluderen of een volledig winstverbod voor onderaannemers noodzakelijk en proportioneel is en dus bij AMvB "vooralsnog" zal worden vastgelegd dat onderaannemers niet onder het verbod vallen.

Het lijkt een bewogen najaar te worden. Wordt vervolgd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief