Nieuws
NOW: voorwaarden bekend
Gepubliceerd op 1 apr. 2020
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)
Click here for the English version.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2020.
Op dinsdag 31 maart 2020 heeft het kabinet de inhoud en de voorwaarden van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt. De NOW vervangt de Werktijdverkorting die 17 maart per direct is vervallen. De NOW voorziet in een subsidie van maximaal 90% van de loonkosten voor bedrijven die een omzetdaling van ten minste 20% hebben. Het aanvragen van de subsidie bij het UWV is mogelijk sinds 6 april jl. Hoe dit alles in zijn werk gaat leest u hieronder.
Omzetdaling
Om een aanvraag voor de NOW te kunnen doen moet de werkgever een omzetdaling van ten minste 20% verwachten. De omzetdaling van ten minste 20% dient zich voor te doen over een periode van drie maanden. De startdatum van deze drie maanden is de eerste dag van maart, april of mei 2020. Daarin maakt de werkgever zelf een keuze. Om de omzetdaling te berekenen wordt als vergelijkingsmaatstaf genomen 25% van de omzet over heel 2019. Voor werkgevers die op 1 januari 2019 nog niet bestonden worden de hele kalendermaanden vanaf het moment dat de bedrijfsuitoefening van de werkgever is aangevangen in 2019 tot en met februari 2020 genomen, omgerekend naar drie maanden. Als een bedrijf uit meerdere rechtspersonen bestaat die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele (Nederlandse) concern aangehouden. (Let op: hierop is per 1 mei jl. een uitzondering gecreëerd, welke hieronder nader zal worden toegelicht.)
Let op: de werkgever moet wel per loonheffingennummer een separate aanvraag voor de NOW indienen, maar daarbij dan telkens dezelfde verwachte omzetdaling en gekozen ‘omzetperiode’ als voor de andere vennootschappen binnen het concern, die NOW aanvragen, invullen.
Het UWV laat het aan de werkgever om de bewuste periode te kiezen voor de aanvraag. Afhankelijk van het soort werk kan de startdatum verschil maken voor de hoogte van de subsidie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer uitblijvende klandizie pas later terug is te zien in de omzetdaling. Let op: een eenmaal gemaakte keuze kan niet meer gewijzigd worden. Valt de omzetdaling uiteindelijk hoger uit dan de verwachte omzetdaling bij de indiening van de aanvraag, dan kan dit leiden tot een nabetaling door het UWV. Andersom geldt dat een lagere omzetdaling dan verwacht kan resulteren in een terugbetalingsverplichting.
Afwijking van bepalen omzetdaling op concernniveau
De NOW is per 1 mei 2020 aangepast. Met deze aanpassing is het voor werkgevers die meer dan 20% omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, toch mogelijk om NOW-subsidie aan te vragen. Hieraan worden wel extra voorwaarden gesteld. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- de activiteiten van de werkgever mag niet voor meer dan de helft bestaan uit het binnen het concern ter beschikking stellen van werknemers;
- de werkgever met 20 of meer werknemers moet een akkoord hebben met de betrokken vakbonden over werkbehoud, de werkgever met minder dan 20 werknemers moet dit akkoord bereiken met de werknemersvertegenwoordiging;
- de moedervennootschap van het concern waartoe de werkgever behoort verklaart dat zij over 2020 geen dividenden aan aandeelhouders of bonussen aan de Raad van Bestuur en directieleden van van het concern en de betreffende werkgever zullen worden uitgekeerd of eigen aandelen zullen worden ingekocht door vennootschappen binnen het concern;
- de andere vennootschappen binnen het concern mogen geen opdrachten uitvoeren die ten koste van van de werkgever die de NOW-subsidie aanvraagt en die deze opdrachten normaliter zou uitvoeren;
- de werkgever die een dergelijke NOW-aanvraag indient, moet een verklaring van de accountant overleggen waaruit blijkt dat aan bovengenoemde voorwaarden is voldaan.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.