Nieuws

Europese Hof van Justitie doet uitspraak: impact op het FIFA-transfersysteem

Gepubliceerd op 4 okt. 2024

I Stock 1312143573

Vandaag heeft het Europese Hof van Justitie een baanbrekende uitspraak gedaan die grote gevolgen kan hebben voor de voetbalwereld. Het Europese Hof oordeelde dat het huidige transfersysteem van de FIFA in strijd is met de Europese regels voor mededinging en het vrij verkeer van personen. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het transfersysteem en daarmee het verdienmodel van voetbalclubs.

De zaak: Diarra vs FIFA

De zaak begon in 2014 en betreft een geschil tussen de Franse oud-voetballer Lassana Diarra en FIFA. Volgens Diarra zou FIFA hem hebben verhinderd om, na ontbinding van zijn contract bij de Russische club Lokomotiv Moskou wegens contractbreuk, bij een nieuwe club aan de slag te gaan, hetgeen resulteerde in juridische complicaties rondom zijn transfer naar Sporting Charleroi. FIFA legde Diarra een boete op, wat uiteindelijk leidde tot de rechtszaak waarin het Europese Hof nu heeft geoordeeld.

De uitspraak

De kern van de zaak ziet op de vraag of het huidige transfersysteem, dat spelers zoals Diarra zwaar kan belasten bij eenzijdige contractbreuk, in strijd is met het vrije verkeer van personen in de EU. Het Hof concludeerde dat de regels te ver gaan en disproportioneel zijn.

Het Europese Hof stelt dat het FIFA-transfersysteem, waarin clubs hoge bedragen kunnen vragen voor spelers met een lopend contract, niet strookt met de Europese wetgeving. Volgens het Hof belemmeren deze regels grensoverschrijdende concurrentie. Dit kan betekenen dat het huidige verdienmodel van clubs — waarbij transfers een belangrijke inkomstenbron zijn — ernstig onder druk komt te staan.

Ingrijpende hervorming transfersysteem?

De uitspraak zal hoogstwaarschijnlijk tot een ingrijpende hervorming van het transfersysteem leiden. De internationale spelersvakbond Fifpro stelt dat het vonnis “het landschap van het betaald voetbal” zal veranderen. Spelers zouden in de toekomst meer vrijheid kunnen krijgen om van club te wisselen, zonder dat dit leidt tot de torenhoge transfersommen die nu vaak gevraagd worden. Zal dit vonnis het Bosman-arrest van deze eeuw zijn, die de voetbalwereld net zo op zijn kop gaat zetten als het voormalige arrest in de jaren negentig? Het sportteam van Holla legal & tax houdt u op de hoogte. Vragen? Neem contact op met één van onze specialisten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief