Nieuws

Concentraties in de zorg: trends en ontwikkelingen/ aandachtspunten voor zorgaanbieders

Gepubliceerd op 25 jun. 2024

Onze mensen

Header expertise Gezondheidsrecht

Informatiekaart NZa: trends en ontwikkelingen

Op 17 juni jl. publiceerde de NZa de "Informatiekaart Concentraties in de zorg 2024". Deze informatiekaart gaat in op de trends en ontwikkelingen rondom concentraties in de zorg over de periode juli 2022 tot en met december 2023. Ingegaan wordt op onder meer het aantal (niet) goedgekeurde concentraties, of private-equity is betrokken, het aantal concentraties per sector, motieven om een concentratie aan te gaan en de impact van het vervallen van de verlaagde omzetdrempels voor goedkeuring van een concentratie door de ACM. Aardig om van deze informatiekaart eens kennis te nemen.

Voor zorgaanbieders: wanneer melden bij de NZa?

De praktijk wijst uit dat zorgaanbieders niet altijd even scherp hebben wanneer een (beoogde) concentratie door de NZa moet worden goedgekeurd. Dat de concentratietoets alleen van toepassing is op een zorgaanbieder die in de regel door ten minste 50 personen zorg doet verlenen, is vaak wel bekend. Maar er is meer om op te letten. Ter illustratie:

  • ook een moederonderneming die (indirect) via een of meer dochteronderneming(en) zorg doet verlenen wordt als 'zorgaanbieder' aangemerkt. Wordt bij deze dochter(s) tezamen door 50 of meer personen zorg verleend, dan zal een overname van een zorgaanbieder met (bijv.) 5 zorgverleners door de moeder door de NZa moeten worden goedgekeurd.
  • voor het antwoord op de vraag of al dan niet aan de drempel van 50 zorgverleners wordt voldaan, moeten onder voorwaarden ook worden meegeteld de zorgverleners die werkzaam zijn in andere organisaties die (kort gezegd) (in)direct zijn gelieerd aan de organisaties die de concentratie willen aangaan. Deze kring van organisaties kan omvangrijker zijn dan enkel (100%) dochter-zorgondernemingen, zoals organisaties waarin meer dan de helft van de raad van bestuur of toezicht kan worden benoemd.
  • ook een bestuurlijke fusie kwalificeert als een concentratie, niet alleen een 'juridische (volledige) fusie' waarbij organisaties volledig in elkaar opgaan.

Meer weten over concentratiemeldingen bij de NZa? Neem gerust contact op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief