Nieuws
CAO vrouwenvoetbal
Gepubliceerd op 2 jul. 2019
Eerste CAO vrouwenvoetbal
Juist nu onze leeuwinnen zo goed presteren op het WK voelt het volgende nieuws als kers op de taart. Als eerste vrouwenelftal in Nederland krijgen de Ajax Vrouwen dit seizoen namelijk een op maat gemaakte collectieve arbeidsovereenkomst.[1] De nieuwe CAO biedt vrouwen gegarandeerde minimumvoorwaarden en tackelt de gewone arbeidsrechtregels die vaak een beperking vormen in de sportwereld. Over welke regels praten we en waarom is deze nieuwe CAO in dat kader zo belangrijk?
Bijzondere rechtsrelatie
Sinds 1967 weten we al dat de professionele voetballers werknemers zijn en dat het ‘gewone’ arbeidsrecht ook op hen van toepassing is.[2] De rechtsrelatie tussen de werkgever en de professionele voetbalspeelster is wel een bijzondere. Allereerst wordt het niet alleen beheerst door het reguliere Nederlandse en Europese arbeidsrecht maar ook door de reglementen van de KNVB en de FIFA.[3] De bijzondere arbeidsrechtelijke positie van de voetballer uit zich met name in de tijdelijkheid van het contract en de bijzondere financiële distributie tussen en binnen clubs (het transfersysteem).[4] Het belang van de CAO, met name voor de ketenregeling In het ‘gewone’ arbeidsrecht is bepaald dat wanneer een arbeidscontract voor bepaalde tijd de termijn van 24 maanden overschrijdt en/of wanneer meer dan drie arbeidscontracten voor bepaalde tijd zijn gesloten, dit laatste arbeidscontract voor bepaalde tijd van rechtswege overgaat in een contract voor onbepaalde tijd (de ketenregeling).[5] Deze termijn wordt binnenkort verruimd[6], al zal dit voor het profvoetbal nog niet de oplossing zijn. Het spreekt voor zich dat het onbeperkte transfersysteem de levensader is van grote clubs wat maakt dat deze sector niet goed kan functioneren zonder het gebruik van contracten voor bepaalde tijd. De CAO speelt op dit vlak een cruciale rol. Om af te mogen wijken van de wettelijke ketenregeling in de CAO moet de minister toestemming verlenen.[7] De minister heeft deze toestemming verleend omdat contracten voor bepaalde tijd noodzakelijk zijn voor de profvoetbalsector vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering.[8] Voor de speelsters van Ajax zijn andere aspecten ook erg belangrijk, denk hierbij aan loon, vakantiedagen, bijdragen aan ziektekostenverzekeringen en doorbetaling in geval van langdurige blessures.Als er één schaap over de dam is…
In alle opzichten is het wenselijk dat in de toekomst niet alleen de mannelijke voetbalspelers kunnen profiteren van passende arbeidsvoorwaarden. Manager vrouwenvoetbal bij Ajax, Daphne Koster, hoopt dat andere clubs aansluiten bij de CAO van Ajax zodat een volgende stap in de professionalisering van het vrouwenvoetbal kan worden gezet.[9] Ik kan niet anders dan me bij deze gedachte aansluiten. Neem voor meer informatie contact op met sportrecht advocaat Jaimy Vanenburg.[1] http://www.ajaxshowtime.com/article/bijzaken-en-geruchten/123782/ajax-vrouwen-krijgen-eigen-cao.
[2] Ktr. Rotterdam 5 april 1967, NJ 1967/418.
[3] H.W.P. van den Hout, ArbeidsRecht 2008/18.
[4] R.B. Martins, TvO 2019/01.
[5] Artikel 7:668a BW.
[6] Link naar artikel over de WAB
[7] Artikel 7:668a lid 8 BW.
[8] Zie de brief van minister Asscher van 3 februari 2015 betreffende de uitzondering ketenbepaling Wet werk en zekerheid.
[9] https://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/nieuws/hoofdnieuws/235724/ajax-zorgt-voor-mijlpaal-met-cao-voor-speelsters-volgende-stap.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.